Welke soorten aanhangers zijn er en waar worden ze voor gebruikt?
Bij het zoeken naar aanhangwagens kom je veel verschillende tegen. Maar welke soort aanhanger wordt waarvoor gebruikt?
Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten aanhangers gemaakt: open en gesloten. Maar daarbinnen zijn ook verschillende exemplaren te vinden, ieder met eigen kenmerken en toepassingen. Welke dat zijn, lichten wij hieronder toe.
Open aanhangwagens
Het voordeel van een aanhanger met open laadbak is dat je met laden geen rekening hoeft te houden met de hoogte van de laadbak. Met een aanhangwagen met open laadbak dien je natuurlijk wel rekening te houden met de weersomstandigheden. Je wilt uiteraard niet dat je spullen beschadigen door neerslag, zoals regen, hagel of sneeuw.
Bakwagens
Een veel geziene aanhanger is de bakaanhangwagen, in uiteenlopende afmetingen. Deze aanhanger wordt door zowel particuliere als zakelijke klanten veel gebruikt. Dat snappen wij wel, want een bakaanhanger is zeer veelzijdig in te zetten en ideaal voor bijvoorbeeld thuisklussers. Van meubels verhuizen tot het vervoeren van verhuisdozen en alles daartussen; Met een open bak aanhangwagen is het geen probleem!
Plateauwagens
Een plateau aanhanger lijkt veel op de bakaanhangwagen, maar met één belangrijk verschil. Bij een plateauwagen bevinden de wielen zich onder de laadbak, in plaats van naast de laadbak. Het grote voordeel wat je hiermee hebt, is het grotere laadoppervlak. Daarnaast zijn de voor-, achter- en zijborden van de aanhanger vaak neerklapbaar waardoor deze ook geschikt is voor bredere en langere spullen en te laden is met een heftruck.
Kippers
Hoewel een kipper op het eerste gezicht veel weg heeft van een plateauwagen, kenmerkt deze zich door de kantelbare laadbak. Voor het snel en eenvoudig lossen van los materiaal is een kiepaanhanger zeer geschikt. Het uitladen van zand, grind, stenen en ander los gestorte lading wordt een stuk gemakkelijker met een kipper aanhangwagen. Daarom wordt deze veel gebruikt door hoveniers voor het tuinafval.
Dichte aanhangwagens
Het grote voordeel van een gesloten aanhanger is natuurlijk de dichte laadbak. Hiermee ben je onafhankelijk van weersomstandigheden en dus kun je ook met regen, sneeuw en hagel spullen vervoeren. Maar niet alle gesloten aanhangers zijn hetzelfde, ook hier wordt weer onderscheid tussen verschillende soorten.
Gesloten aanhangers
Een gesloten aanhangwagen is zoals de naam al aangeeft, een aanhangwagen met een gesloten laadbak. Deze zijn er natuurlijk in veel verschillende afmetingen, zodat er zeker een exemplaar tussen zit die past bij jouw wensen. Daarnaast is een gesloten aanhanger ook gemakkelijker te beveiligen tegen diefstal, doordat je de laadbak op slot kunt doen. Ideaal dus voor het transport van waardevolle spullen.
Koelaanhangers
Ook voor gekoeld transport is een oplossing bedacht: koelaanhangers. Heb je bederfelijke drink- of etenswaren waarbij het belangrijk is dat deze geconditioneerd vervoerd worden? Met een koelaanhangwagen kun je de temperatuur instellen zodat deze precies goed is voor iedere lading, vaak ligt dit tussen de +1 en +15 graden Celsius. Naast gekoeld transport worden koelaanhangwagens ook gebruikt voor gekoelde opslag tijdens evenementen.
Vrieswagens
Heb je niet genoeg aan een koelaanhanger? Met een vriesaanhangwagen kun je producten nog koeler vervoeren en opslaan. Heb je producten die bevroren van A naar B gebracht moeten worden? De motor van een vriesaanhanger kan veelal tussen de -20 en +10 graden ingesteld worden. Koud genoeg dus om ook op een warme zomerdag te gebruiken voor geconditioneerd transport of opslag.
Huifwagens
Een huifaanhangwagen is een bijzondere categorie. Hiervoor wordt meestal een plateauwagen gebruikt met een speciale huifopbouw. In veel gevallen is het mogelijk om de huifopbouw te demonteren, zodat je deze zowel open als gesloten kan gebruiken. Wil je een huifaanhanger die je ook langs de zijkant kunt laden en lossen? Dan is een aanhangwagen met schuifzeil een goede keus, die je langs één of beide zijden kunt openen.
Schaftwagens
Een schaftwagen heb je vast wel eens zien staan. Wij noemen deze aanhanger ook wel een schaftkeet. Bij een werkplaats van bijvoorbeeld een nieuwbouwproject worden deze vaak gebruikt. Hier doet een schaftkeet veelal dienst als mobiele kantine of kantoor op een buitenlocatie. Net als veel andere aanhangers is een schaftwagen ook aan te passen naar wens. Zo worden er veel schaftwagens voorzien van een toiletruimte; wel zo handig als je buiten op locatie werkt!
Transport voor voertuigen en paarden- en veetrailers
Naast de veelzijdige open en dichte aanhangwagens zijn er ook aanhangers die gebruikt worden voor een specifiek doel. Als je regelmatig auto’s, machines of motoren vervoert, zijn hier speciale aanhangwagens voor te vinden. En ook voor het transport van paarden en kleinvee zijn passende trailers beschikbaar.
Auto, machine of motor vervoeren
Het transport van een voertuig kan lastig zijn zonder de juiste hulpmiddelen. Gelukkig zijn er genoeg opties om dit eenvoudiger te maken. Voor het vervoer van een auto occasion, raceauto, oldtimer of kapotte auto zijn autoambulances ideaal. Voorzien van oprijplaten, oprijklep en/of lier is het laden van de transporter geen probleem.
Transport voor een machine, zoals een minikraan, hoogwerker, shovel, zitmaaier of graafmachine, vraagt weer om een andere oplossing. Hiervoor zit je goed met een machinetransporter, ook wel dieplader genoemd. Ook bij deze heb je oprijplaten of een kantelbaar exemplaar voor het eenvoudig de laadvloer oprijden.
Voor het vervoeren van een motor zit je goed met een motortrailer, voor zowel een enkele motor of zelfs twee of drie exemplaren. Zo kun je eenvoudig en veilig je motor meenemen op vakantie of naar motorcross wedstrijden.
Paarden transport en andere dieren vervoeren
Wanneer het gaat om transport van paarden en levende have zijn speciale trailers geen overbodige luxe. Paardentrailers zijn ontworpen voor jouw comfort en dat van je paarden, zodat het ook onderweg aan niks ontbreekt. Of je nu gaat voor een paardentrailer met zadelkamer of vooruitloop, voor iedereen is een geschikt exemplaar. Daarnaast zijn er 1,5 paardentrailers en trailers voor twee paarden in verschillende gewichtsklassen.
Naast paarden zijn er ook trailers voor het transport van boerderijdieren, zoals schapen en varkens. Het voordeel van een veetrailer ontworpen voor transport van levende have is dat deze gemaakt worden van onderhoudsarme materialen. Er zit geen hout in verwerkt waardoor je de trailer eenvoudig met de hogedrukspuit kan schoonmaken. Tevens is de achterdeur ook te gebruiken als neergaande klep en dankzij de uitklapbare drijfhekken leid je de dieren gemakkelijk de veetrailer in.