Wetgeving aanhangwagen en trailer
Als u gaat rijden met een aanhangwagen of trailer zijn er extra regels waar u rekening mee moet houden. Hier leest u de meest voorkomende regels en eisen waar u aan moet voldoen.
Maximum snelheid aanhangwagen
Als u de snelweg op gaat met een aanhanger gelden er andere maximumsnelheden. Met een aanhangwagen achter de auto mag u maximaal 90 kilometer per uur rijden.
Verzekering aanhangwagen
Bij uw aanhangwagen verzekeren zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. We maken onderscheid tussen twee verschillende verzekeringen: Schade toegebracht door derden (WA verzekeringen) en schade aan de aanhangwagen zelf (Casco of Allrisk verzekering).
WA-verzekering aanhanger of trailer
Voor de WA-verzekering is het belangrijk te weten dat er verschil is of de aanhanger wel of niet aangekoppeld is. Een aangekoppelde aanhangwagen valt onder de WA-verzekering van het trekkende voertuig. Is de aanhangwagen niet aangekoppeld? Dan valt deze onder de persoonlijke WA-verzekering. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die u toebrengt aan derden. Als u naar het buitenland gaat, kan het verplicht zijn om dit op uw groene kaart te vermelden. Dit kunt u vooraf navragen bij uw verzekeraar.
Casco of Allrisk verzekering trailer en aanhanger
U kunt uw aanhanger extra laten verzeker tegen bijvoorbeeld diefstal of schade, hiervoor is een Casco of Allrisk verzekering geschikt. Veel verzekeringen bieden deze aan, maar stellen hier wel extra eisen aan. Vaak is het dan, om de kans op diefstal te verkleinen, verplicht om een SCM-gecertificeerd slot te hebben. Daarom kunt u bij de aankoop van een aanhangwagen bij ons direct een slot er bij kopen. Indien u voor uw aanhanger een Casco verzekering afsluit, bent u ook verzekerd voor schade aan uw eigen aanhangwagen of trailer.
Wettelijke eisen aanhangwagen
Er zijn een aantal eisen waar een aanhangwagen aan moet voldoen zodat deze veilig de weg op kan.
Afmetingen aanhanger
Een aanhangwagen mag maximaal 4 meter hoog en 2,55 meter breed zijn, inclusief lading. Dit geldt niet voor koelwagens, deze mogen maximaal 2,60 meter breed zijn. Als het gaat om het vervoeren van ‘ondeelbare ladingen’, zoals een boot, dan zit u niet aan de maximale breedte vast. De lading mag dan maximaal 3 meter breed zijn en 5 meter achter de achterste as uitsteken. U bent dan wel verplicht om de juiste markeringen te voeren.
Laadvermogen aanhangwagen
Een aanhanger die zwaarder is dan 750 kilo heeft altijd een plaatje dat het bruto laadvermogen vermeldt. Dit gaat om het maximale gewicht van de aanhangwagen en de lading samen. Is de aanhanger boven de 750 kilo? Dan moet deze geremd zijn, is een eigen kenteken verplicht en moet de aanhangwagen volgens het RDW rapport gekeurd zijn. Als het laadvermogen van de aanhanger boven de 750 kilo is, gelden ook andere regels met betrekking tot rijbewijzen.
Verlichting aanhangwagen
Alle aanhangwagens zijn verplicht eigen verlichting te hebben, anders kunt u een boete krijgen. De verlichting die in orde moet zijn, zijn als volgt:
- Richtingaanwijzers
- Rode achterlichten
- Rode remlichten
- Mistachterlichten
- Witte kentekenplaatverlichting
Naast deze verlichting, moet uw aanhangwagen of trailer ook voorzien zijn van reflectoren aan zowel de voor- als achterzijde en de zijkanten. Wilt u meer technische informatie over de aansluitingen van uw verlichting? Kijk dan op onze pagina met stekkerschema’s.
Overige eisen aanhanger
De laatste eisen waar u als eigenaar van een aanhangwagen rekening moet houden, zijn niet in één categorie te plaatsen, maar daarom zeker niet minder belangrijk.
- Voor een aanhangwagen boven de 750 kilo met een eigen remrichting is een breekkabel, aangesloten op de rem, verplicht.
- De aanhanger mag geen scherpe en uitstekende delen bevatten.
- De banden van een aanhangwagens mogen geen zichtbare scheuren of schade hebben en moeten een profiel van 1,6 millimeter hebben.
- Op één as moeten de banden dezelfde soort zijn.
- Alle onderdelen moeten in goede staat zijn.
Om veilig te weg op te kunnen met uw aanhangwagen adviseren wij u om elk jaar een controle uit te laten voeren. Zeker als u de aanhanger op dagelijkse basis gebruikt. Meer informatie over onze onderhoudsbeurten vindt u op onze speciale pagina over onze werkplaats en onderhoud.
Wilt u meer weten over de wetgeving rond aanhangers of heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met ons via onze contactpagina of kom langs in onze showroom, dan helpen wij u graag verder!